Isnin, 4 Januari 2010

Berubahkah Aku?Berubahkah aku??


Ya,aku sudah berubah.Berubah menjadi semakin teruk.Aku tidak sedar yang aku semakin lalai.Lalai kerana terlalu taksub dengan kebahgiaan duniawi.Pelajaranku semakin merosot.Batas sosialku semakin rapuh.Hubunganku dengan Yang Maha Esa semakin jauh..

Aku semakin tersesat...Hidupku semakin kabur dilindungi dosa-dosa yang kulakukan.Ku sedar itu berdosa tetapi aku lakukan jua.Kenapa??Iman ku semakin rapuh.Semakin umur ku meningkat semakin iman ku rapuh..

Aku menyesal tetapi hanya seketika.Kemudian ku ulangi dosa-dosa yang aku kesali itu.Ya Allah kenapa aku tidak lagi seperti dulu.Menjaga maruahku,menjaga batas pergaulanku?Kepercayaan kedua ibu bapaku berikan padaku telah ku nodai.

Dulu abahku memberi kepercayaannya kepadaku 100% dalam mebuat keputusan dalam hidupku.Tetapi kini tidak lagi,mungkin abah dapat merasakan aku sudah jauh tersasar..Mungkin juga abah tidak mahu apa yang terjadi dalam rumah tangga kakakku berulang padaku.

Dulu abah tidak kisah dan tidak pernah bertanya padaku apabila aku hendak keluar.Hanya mak sahaja yang mengambil berat.Tetapi kini aku terasa bagaikan di kongkong.Tapi tindakan abah ini membuatkan aku sedar yang aku adalah penting dalam hidupnya.

Betol lah ungkapan yang selalu ku dengar. "Menjaga seorang anak perempuan lebih sukar dari menjaga 10 ekor lembu."Sewaktu krisis yang terjadi pada kakakku,kujadikan ia sebagai teladan.Tetapi aku lupa dan alpa teladan itu,ku alpa dengan kebahagiaan sementara. Dikala aku keseorangan, aku takut akan apa yang telah aku lakukan.Tetapi bila bersama dengan si A,aku lupa akan ketakutan itu.Muhasabahku hanya sekejap.Iman ku rapuh!!

Dikala aku tersesat kini, Allah telah kurniakan seorang yang membimbingku secara tidak lansung.Dan si B cuba memperbetulkan aku.Dia melamarku tetapi dia terlalu baik untukku.Aku bukannya perempuan yang baik untuk dijadikan suri dalam hidupnya yang sempurna.

Keluarganya begitu kukuh imannya sedangkan aku....aku terlalu banyak dosa yang telah aku lakukan.Pertemuan pertamaku dengannya dan adiknya baru-baru ini membuatkan aku terkesima dan membuatkan aku sedar akan kesilapan yang telah aku lakukan sebelum ini.Sebelum ini aku hanya melihatnya dalam pakaian askar.

Pertemuan bermakna ini dia kelihatan seperti ustaz dan adiknya berjubah dan berpurdah.Ya Allah, Kau telah pertemukan aku dengan seorang yang terlalu baik untukku.Kenapa Kau hadirkan cinta di hatinya untukku.Masih ramai perempuan yang lebih baik dariku untuknya..

Ku telah nyatakan padanya yang aku tidak sesuai untuknya, tetapi kata-katanya membuatkan aku terkesima sekali lagi. "Setiap yang berlaku telah di tentukan oleh Allah ada hikmahnya" dan dia inginkan aku berubah menjadi lebih baik.

Sudah lama aku ingin berubah,tetapi dapatkah aku kekal dengan perubahan aku?Aku perlukan pembimbing.Tika di kampung,Mak dan Abah dapat membimbing aku.Tetapi kini aku jauh dari mereka.


Ya Allah,kuatkanlah imanku yang semakin rapuh ini...amin....

0 ulasan:

Catat Ulasan